Cum a evoluat business-ul EXE Software, anul trecut? La ce cifră de afaceri a ajuns compania și care a fost dinamica, față de 2016?

Pentru EXE Software, anul 2017 a însemnat evoluție pe toate planurile: echipă, proiecte și număr de clienți, cifra de afaceri ajungând la aproape 3,4 milioane de euro, în creștere cu 14,4% față de anul precedent. Am reușit, în aceeași măsură, să ne consolidăm cunoștințele și să extindem experiența noastră în tehnologii noi, în primul rând în zona de cloud (.Net, Azzure, PowerBI, Machine Learning), dar și în zona de IoT și Mobile (Xamarine, Android). Unul din produsele noastre „fanion” a fost revizuit, au fost integrate cele mai noi tehnologii și am realizat un plan pe termen lung de promovare și vânzare a acestuia.

Care au fost cele mai mari proiecte realizate, anul trecut? Câteva exemple. Pentru ce tip de companii și ce soluții sau servicii ați furnizat?

Suntem o companie specializată în aplicații pentru managementul datelor, fie că vorbim de aplicații IoT, mobile, web sau business intelligence bazate pe tehnologii Microsoft și IBM. Creșterea de anul trecut s-a bazat pe amplificarea colaborării cu clienții existenți, dar și pe atragerea unora noi din retail și servicii financiar bancare. Au prelevat  soluțiile în „cloud Azure”, fie că vorbim despre aplicatii de tip colaborativ, de management al resurselor, de culegere sau transmitere și analiză de date. Aș dori să evidențiez două din marile proiecte în care am fost implicați, anul trecut: unul în care am folosit mini dispozitive inteligente pentru culegerea de date și unul de dezvoltare a unei soluții pentru managementul resurselor și integrare a acesteia cu SAP.       

Câți clienți aveți, în prezent, în portofoliu? Câți dintre ei sunt clienți câștigați în prima jumătate a acestui an și pentru ce tip de proiecte?

În prezent, avem 45 de clienți activi și putem spune că livrăm servicii la nivel global, 90% din cifra noastră de afaceri fiind realizată în afara țării, pe patru din cele cinci continente. Numărul lor este în realitate mai mare, dacă ținem cont și de serviciile livrate prin intermediul partenerilor noștri. Anul acesta, am reușit să stabilim noi parteneriate, atât în țară, cât și în străinătate cu companii din domeniul consultanței financiare și a serviciilor de marketing în zona de retail și să reactivăm clienți aflati deja în protofoliul nostru, dar care au revenit cu comenzi importante.

Cum a fost primul semestru din 2018, comparativ cu 2017? Ce cifră de afaceri ați înregistrat și care este evoluția față de primul semestru din 2017?

Încă de la finalul anului trecut, estimările de creștere pentru acest an au fost rezervate, având în vedere atât condițiile de instabilitate fiscală la nivel local, cât și unele semne date de evoluția economiei pe plan global, mai ales în țările de unde provin principalii noștri parteneri. Totuși, am înregistrat o creștere, în primul semestru al acestui an și estimăm că evoluția va fi pozitivă până la finalul anului, chiar dacă, spre deosebire de anul trecut, această creștere va fi exprimată printr-o singură cifră.   

Care sunt cele mai mari proiecte la care lucrați, în ce măsură sunteți pregătiți pentru a doua jumătate a acestui an?

Lucrăm la proiecte importante în zona de business intelligence pentru analiză de date financiare și date de vânzări în tehnologie Microsoft Power BI și IBM TM1, precum și în zona de enterprise resource planning și aplicatii colaborative în tehnologie Microsoft .Net. De asemenea, aplicația noastră mobilă de culegere și analiză de date de pe teren esFields, livrată sub formă de serviciu in cloud, a intrat în regim de dezvoltare continuă pentru a extinde aria de acoperire a nevoilor din piață.

Câte persoane numără, în acest moment, echipa EXE Software și câte dintre ele au fost recrutate, în primele șase luni ale anului? Pe ce poziții?

În momentul de față, EXE Software numără 85 de persoane, iar în  primele șase luni ale acestui an, au fost recrutate 15 persoane pentru următoarele poziții: .NET Developer, BI Developer, Business Analyst, Manager Operațional și Specialist Resurse Umane.

 Ce țintă de afaceri aveți pentru finalul acestui an? Pe ce se bazează estimarea?

Așa cum am precizat anterior, încă de la sfârșitul anului trecut, estimarea de creștere pe anul 2018 a fost una ceva mai rezervată. Având în vedere, însă, evoluția de până acum și perspectivele pentru următoarele luni, ne așteptăm la o creștere de cel putin 7-8% și în acest an.

La câți angajați estimați că veți ajunge la finalul lui 2018? Câte poziții aveți deschise și pentru ce anume?

Ne-am făcut temele în această vară, așa încât echipa noastră este în mare parte completă și, în acest moment, mai avem deschisă o singură poziție, cea de BI developer. Avem, însă, în vedere redeschiderea, în această toamnă, a pozițiilor de .NET Developer și Business Analyst, în funcție de evoluția cererii și de previziunile pentru anul 2019, așa că nu este exclus să ne apropiem de 90 de oameni în compania EXE Software, până la sfârșitul acestui an.