Cum poți integra o soluție de Business Intelligence în planurile pentru 2017
Crezi că o soluție de Business Intelligence ar rezolva probleme în compania ta sau mai degrabă ar crea? Aveți timpul și expertiza pentru a lucra cu o astfel de platformă? Un business mediu sau antreprenorial și-ar putea permite financiar astfel de instrumente?
Vestea bună e că modelele de BI din prezent vin cu soluții pentru fiecare companie, indiferent de cifra de afaceri, resursele disponibile sau categoria de piață.
Utilizarea unei soluții de BI pentru raportare și analiză poate ajuta un business să adopte decizii critice, de șase ori mai repede decât concurenții fără o astfel de tehnologie, arată o analiză Domo. Indiferent dacă faci parte dintr-o multinațională, un start-up sau IMM, este un avantaj de care beneficiază toți utilizatorii instrumentelor de analiză a business-ului. Accentuăm avantaj, pentru că soluțiile BI actuale sunt accesibile din toate punctele de vedere, atât la nivel de costuri, cât și utilizare, și pot fi profitabile dacă le alegi și folosești inteligent.
Până în 2017, peste 50% dintre analiștii și utilizatorii de BI din companii vor avea acces la instrumente self-service.
Unul dintre cele mai comune mituri legate de BI este că doar companiile mari, care administrează volume uriașe de date și efectuează operațiuni complexe își pot permite o astfel de soluție și îi pot valorifica la maxim potențialul. Sunt companii mici și mijlocii care ezită să adopte o soluție de BI, având rețineri legate de costuri, eforturile și resursele necesare pentru a implementa și utiliza zilnic o astfel de platformă.
Realitatea este că tehnologia a progresat rapid în ultimii ani și s-au dezvoltat modele de BI moderne, care pot fi adaptate nevoilor și resurselor fiecărei companii. De ce nu ar profita fiecare business de avantajul de a transforma date brute în informație prețioasă?
Vă propunem să vedem dacă o soluție de Business Intelligence poate aduce plus valoare în orice organizație și dacă cele mai frecvente temeri sunt justificate în prezent.
Eu am nevoie de o soluție de Business Intelligence?
După cum spuneam, în industrie s-a proliferat mitul că doar companiile de top și multinaționalele pot profita cu adevărat de potențialul soluțiilor de BI. Discuția rămâne deschisă, însă este ca și cum am afirma că dacă nu ai sute de mii de clienți și milioane de date nu poți beneficia de rapoarte de vânzări în timp real sau de avantajele unei platforme de management al relațiilor cu clienții.
Indiferent de dimensiunea companiei și de resursele disponibile, poți avea de partea ta puterea datelor pe care ți-o oferă o platformă de BI. Fiecare organizație poate salva timp și resurse prin eliminarea unor procese inutile și eficientizarea operațiunilor, fiecare business are ocazia de a înțelege mai bine comportamentul utilizatorilor, obiceiurile de cumpărare și lua decizii avizate de fidelizare sau creșterea vânzărilor. Toate business-urile au nevoie de imagini corecte ale prezentului și viitorului sau să identifice noi oportunități de creștere.
În prezent, soluțiile de BI au capacitatea de a rezolva probleme pentru orice organizație, fie că vorbim de un gigant al transporturilor, o companie de stat sau un business antreprenorial.
Cu toții pot beneficia de avantajele acelorași instrumente de BI, doar că sunt adaptate nevoilor și resurselor fiecărei entități în parte. Un IMM are posibilitatea de a contracta versiuni de platforme BI potrivite nevoilor lor, mai simplu concepute, mai ușor de utilizat și accesibile din punct de vedere al costurilor și ca nivel de adopție în rândul utilizatorilor din organizație.
Îmi pot permite o platformă de BI?
La o simplă căutare pe motorul Google poți vedea că una dintre cele mai frecvente preocupări legate de BI este reprezentată de preț. Mulți se așteaptă la costuri mari de achiziție și implementare, la noi investiții în infrastructură, hardware sau personal specializat. Este adevărat că în urmă cu mulți ani aceste îngrijorări ar fi fost justificate.
Tehnologia a progresat rapid și inteligent, astfel că soluțiile de BI actuale sunt disponibile în versiuni adaptate pentru diverse cerințe și sunt accesibile multor companii. Acum poți achiziționa un pachet de instrumente personalizat, o soluție scalabilă sau o platformă self-service.
Mai mult de atât, pentru a implementa o soluție de BI te poți baza pe infrastructura hardware deja existentă în companie și pe specialiștii IT din echipă, poți apela la mașini virtuale din cloud și multe altele, există alternative pentru toate companiile. Nu mai este nevoie să te preocupe costurile de implementare sau angajarea unor noi specialiști în analiza datelor sau IT.
Cât timp trebuie să investesc în traininguri și utilizare?
Pentru că am vorbit de costuri, pentru o imagine completă și realistă este important să lămurim câteva aspecte legate de timpul și resursele investite în training și adopția instrumentelor în activitatea de zi cu zi a unei companii.
Fără o documentare prealabilă, unele persoane pot considera soluțiile de BI consumatoare de timp și perturbatoare, pot crede că utilizarea lor necesită specializare și traininguri îndelungate și costisitoare. Este adevărat că, pentru a obține maxim de rezultate din orice instrument sau soluție tehnică de orice natură, e nevoie de practică, timp investit și perseverență. Aceste lucruri pot veni natural.
Soluțiile de Business Intelligence din prezent rezolvă aceste incertitudini. O companie mijlocie care adoptă o platformă de BI proiectată pentru resursele sale are nevoie să urmeze un training de prezentare a soluției și opțiunilor sale, însă este vorba de o sesiune punctuală, nu de un proces îndelungat.
Odată ce te familiarizezi cu interfața, instrumentele și funcțiile, lucrezi cu o singură platformă pentru toate datele, ai acces la o interfață intuitivă și bine organizată, ușor de personalizat. Nu este necesar să fii expert în prelucrarea și analiza datelor sau să ai cunoștințe avansate de tehnologie – fiecare individ dintr-o organizație poate învăța să folosească o soluție modernă de BI.
Ca să rezumăm: în prezent, costurile pentru utilizarea unei platforme BI nu sunt imposibil de acoperit, procesul de implementare este mai ușor și rapid decât in trecut, iar interfețele și dashboard-urile pot fi personalizate și folosite eficient chiar și de persoanele nontech din companie. Dezvoltările din ultimii ani au făcut din soluțiile de BI instrumente accesibile oricărei organizații.
Dacă aveți în continuare întrebări despre cea mai potrivită soluție de Business Intelligence pentru nevoile voastre sau despre ce presupune implementarea ei, suntem aici să ajutăm.