De ce dashboard-urile BI sunt atât de importante pentru manageri

Scroll for more

Înțelegerea aspectelor financiare ale afacerii tale, indiferent de industria din care aceasta face parte, este extrem de importantă, dar poate fi și foarte dificilă. În cele mai multe organizații, sunt livrate cu regularitate rapoarte bazate pe numere, dar rareori aceste date ajung să se transforme în planuri de dezvoltare pentru noi strategii.

Probabil primești periodic rapoarte despre activitățile financiare ale companiei, dar înțelegerea acestora în profunzime poate fi dificilă. Rapoartele financiare sunt o necesitate pentru desfășurarea sănătoasă a activităților de zi cu zi, dar dezvoltarea unei afaceri se poate întâmpla numai dacă întreaga echipă de management înțelege cu adevărat ce înseamnă aceste cifre. De aceea, ar trebui să poți utiliza aceste informații într-un mod cât mai concret, pentru a îmbunătăți rezultatele. Din fericire, soluțiile BI și dashboard-urile financiare, în special, sunt instrumente vitale atunci când vine vorba de transformarea datelor în decizii ce pot influența succesul organizației.

Dashboard-urile BI sunt rapoarte care ilustrează informațiile cheie într-un format grafic, ușor de înțeles de către toată lumea din companie, indiferent de backgound. Iată de ce dashboard-urile sunt atât de importante pentru un proces de raportare și analiză adecvat:

Dashboard-urile facilitează vizualizarea datelor

Prin intermediul dashboard-urilor financiare, factorii de decizie, cum ar fi analiștii financiari sau managerii, pot să înțeleagă în profunzime performanțele companiei și să vadă efectiv rezultatele, folosind diferite grafice și reprezentări vizuale. Acest lucru ii ajută pe toți cei implicați în domeniile strategice, dar și în cele operaționale, să stabilească cele mai potrivite direcții de acțiune. Volume mari de informații pot fi procesate folosind o soluție performantă de Business Intelligence și, datorită funcției de vizualizare, poți sintetiza și reprezenta grafic cele mai complexe date. Interfața oferă mai multe opțiuni de prezentare și este ușor de utilizat, chiar și pentru utilizatorii non-tehnici.

Numerele pot spune povestea companiei tale

Prin definiție, aspectul financiar al unei afaceri este reprezentat de numere. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de datele numerice, sunt necesare explicații suplimentare. Acestea vor spune povestea companiei, vor evidenția aspecte importante care nu trebuie trecute cu vederea și vor clarifica lucrurile pentru cei care nu au cunoștinte avansate în domeniul financiar.
Cu ajutorul unor dashboard-uri ample, poți evidenția variații semnificative ale bugetelor. Acest tip de analiză înseamnă mai mult decât identificarea tendințelor: reprezintă cheia succesului în construirea strategiei corecte pentru organizația ta. Este important ca toată lumea din echipa de management, indiferent de departamentul pe care îl reprezintă, să înțeleagă factorii care duc la o marjă de profit mai mare sau mai mică și ai nevoie de angajați să înțeleagă ce au de făcut pentru a obține rezultate mai bune în următoarele luni.
În zona financiară, dashboard-urile încurajează analiza și te ajută să înțelegi sau să explici latura monetară a activității echipei tale.

Rapoartele uniformizează informațiile

Un bashboard adecvat va reuși să aducă pe toată lumea pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește înțelegerea datelor financiare. În mod normal, persoanele care au acces la informațiile financiare ale unei organizații provin din departamente diverse și au background-uri diferite, motiv pentru care poate fi dificil ca aceștia să aibă perspective asemănătoare.
De aceea, este important să prezinți informațiile și KPI-ii relevanți folosind un limbaj universal, care să aducă pe toată lumea pe aceeași lungime de undă. Iar cel mai potrivit limbaj pentru a atinge acest obiectiv este cel vizual. Dashboard-urile vor transmite același mesaj fiecărei persoane care le accesează, iar acest lucru va contribui la construirea unei perspective unitare. Având același nivel de înțelegere, oamenii din companie pot să inițieze conversații constructive, să facă schimb de idei și să găsească soluții pentru dezvoltarea afacerii.

Opțiunile de vizualizare sunt customizabile, pentru a se potrivi nevoilor companiei tale

Cel mai mare beneficiu al soluțiilor BI personalizate este că iți permit să customizezi modul de afișare a datelor și rapoartele, pentru a le adapta specificului companiei tale. Fiecare organizație este diferită, deoarece are particularitățile sale în ceea ce privește finanțele, în funcție de dimensiuni, industrie sau obiective. Din fericire, poți să customizezi rapoartele, folosind orice tip de reprezentare grafică pe care o consideri potrivită pentru a explica datele financiare. Și, dacă vrei să păstrezi identitatea vizuală a materialelor de prezentare, poți chiar să folosești elemente de branding.

Dashboard-ul financiar cuprinde toți KPI relevanți care trebuie luați în considerare atunci când se planifică acțiunile viitoare. Instrumentele de vizualizare sunt poate cea mai importantă parte a analizei datelor, deoarece un raport complet va face lumină asupra unora dintre cele mai complicate aspecte ale companiei tale.