Fă cunoștință cu managerul nostru!

Cine este Sorin Cosmescu în activitatea sa și în timpul liber?

Sunt o persoană care încearcă în mod constant să mențină un echilibru în tot ceea ce face, fie că este vorba despre familie sau despre muncă. Mereu îi încurajez și pe cei din jurul meu să facă același lucru.

În familie am găsit întotdeauna un sprijin atât pe plan personal cât și pe plan profesional. Am un fiu de 16 ani alături de care îmi petrec mare parte din timpul liber, mergem în mod constant la înot împreună și suntem parteneri cu experiență în luptele de gherilă din shooterele de pe XBOX.

Îmi place să merg la teatru, să urmăresc filme sau seriale și să citesc cărți de substanță, pentru a înțelege lumea și a o vedea prin ochii altora. De cel puțin patru ori pe săptămână merg la înot sau la tenis de câmp, iar în timpul liber ascult muzică rock.

De asemenea, am un Golden Retriever drăguț și pufos la care evident țin foarte mult.

Cum a început totul? Ideea de EXE Software?

Când am pornit la drum, lucram deja de 8 ani în domeniu și reușisem să acumulez experiență de management, inclusiv ca director de companie IT.

Îmi amintesc cu mare drag cum a început totul. În anul 2001, cu mult entuziasm și determinare, am pus bazele companiei împreună cu Gabi și Răzvan. Am făcut rost de o locație, am cumpărat câteva calculatoare, fiecare și-a mai adus adus câte unul de acasă, ne-am făcut abonament la internet pe trei luni și am început să lucrăm. Inițial aveam numai 7 calculatoare în firmă, dintre care pe unul îl foloseam atât ca server cât și ca stație de lucru. La scurt timp, am obținut și primul client important. El este și astăzi unul din cei mai importanți clienți ai noștri.

Care este povestea companiei? Care au fost punctele cheie în ultimii 15 ani?

Pot să trasez cu ușurință câteva momente cheie pentru companie – acestea sunt cele care ne-au adus în punctul în care suntem astăzi: o companie 100% românească, cu experiență pe numeroase tehnologii și industrii, susținută de o echipă ambițioasă și talentată.

În primii ani ne-am concentrat pe dezvoltarea unor produse ce aduceau un plus de valoare pe piața de software din România. Acest lucru ne-a adus o creștere importantă a protofoliului de clienți și proiecte.

Odată cu creșterea volumului de lucru, am implementat primele proceduri interne, pornind de la standardele de calitate ISO. Astfel, am reușit în scurt timp să asigurăm în mod constant un nivel ridicat de calitate al produselor și serviciilor noastre. Certificarea ISO a venit ca o consecință imediată și relativ simplă mulțumită acestui efort.

După o perioadă de creștere galopantă, criza economică ne-a dat un moment de “respiro”, volumul de muncă s-a menținut constant o perioadă mai lungă de timp și asfel am avut ocazia să îmbunătățim procedurile de lucru existente, să ne punem la punct cu cele mai noi tehnologii și să începem dezvoltarea primelor produse destinate dispozitivelor mobile.

În ultimii ani ne-am concentrat pe perfecționarea competențelor, am continuat să aducem în companie noi tehnologii și am extins portofoliul de clienți, servicii și produse.

Când ați hotărât prima dată că e momentul unei extinderi?

Inițial, când am început, compania avea în total 7 angajați. Evoluția a venit pe parcurs, odată cu apariția de noi oportunități și pot spune că am crescut într-un mod “sănătos”. Nu am fost compania care să își dubleze numărul de angajați “peste noapte”, pentru că una din prioritățile noastre a fost mereu stabilitatea tuturor stakeholderilor implicați. Evaluăm constant situația și ne pregătim din timp pentru schimbările care vor avea loc.

O extindere notabilă a avut loc în 2009, când ne-am mutat într-un nou spațiu de lucru mult mai încăpător și pe care continuăm să îl extindem aproape în fiecare an.

Ce poți să spui despre oamenii care lucrează acum la EXE? Cum sunt, care e atmosfera generală în companie?

Vin cu drag la serviciu și îmi doresc ca toți colegii mei să facă același lucru. De aceea, ne străduim să menținem o atmosferă plăcută în care aceștia pot colabora, schimba idei și experiențe. Încurajez comunicarea pentru că sunt convins că ne-a ajutat mult să ajungem la rezultatele din prezent. EXE este locul în care oamenii au oportunitatea să învețe permanent, să evolueze și să se perfecționeze continuu în ceea ce fac.

Într-o industrie în care capitalul uman este foarte dinamic, ne mândrim cu o retenție foarte bună a angajaților. Am colegi care fac parte din echipă de mai bine de 10 ani, și cred că unul din motivele pentru care au rămas alături de noi este că aici au găsit o atmosferă prietenoasă, o companie ce le oferă constant noi oportunități de dezvoltare și, nu în ultimul rând, siguranța locului de muncă. Oamenii de la EXE sunt talentați, ambițioși, orientați spre a găsi soluții.

Care sunt cerințele tale de la oamenii care lucrează în firmă?

În primul rând îmi doresc ca cei care lucrează la EXE Software să rezoneze cu viziunea companiei și să împărtășească aceleași valori. Vreau ca oamenii să își dorească să vadă satisfacție și mulțumire în ochii clienților noștri și să fie la rândul lor mulțumiți de activitatea pe care o desfășoară în fiecare zi. Este foarte important ca ceea ce vor oamenii pentru viața și cariera lor să fie în consonanță cu direcțiile pe care și le propune EXE. Totodată, știu că pentru a gasi o cale comună, este nevoie de adaptare din partea ambelor părți – atât a colegilor, cât și a companiei.

Ce poți spune despre valorile companiei?

Valorile ne ghidează activitatea de zi cu zi, relația cu stakeholderii și direcția generală a companiei.

Calitatea

are o importanță deosebită pentru noi, pentru că este vorba atât de respectul față de clienții noștri cât și de respectul față de sine. Ne mândrim cu rezultatele muncii noastre, iar efortul partenerilor noștri trebuie să fie răsplătit pe măsură.

Sprijinim inovația și tot ce înseamnă nou. De aceea, lucrăm activ în a aduce procese, tehnologii și metodologii noi.

Consider că programarea este în sine o muncă de creație iar creație adevărată fără pasiune eu nu prea știu să existe. Prețuim munca în echipă, pentru că nu poți acoperi de unul singur toată complexitatea unui proiect informatic. Pentru a ajunge la rezultate extraordinare este nevoie de specialiști în mai multe domenii, multă comunicare și sprijin real reciproc.

Consider că integritatea demonstrată în relațiile cu toți partenerii noștri ne-a ajutat de-a lungul timpului să menținem relații de lungă durată cu marea majoritate a acestora. Aici intervine și responsabilitatea: ducem la capăt toate angajamentele noastre, indiferent de obstacolele întâlnite pe parcurs.

De ce “We are în this together”?

Deși până de curând nu era pus explicit în cuvinte, motto-ul “We are în this together” a fost pus în aplicare încă de la început. Avem clienți ale căror cariere depind de calitatea muncii noastre, avem clienți pentru care noi am devenit esențiali în succesul afacerilor lor, de aceea, trebuie să fim implicați în totalitate, fără jumătăți de măsură.

Ne străduim să construim mai mult decât o relație de tip client – furnizor, ci parteneriate în adevăratul sens al cuvântului, în care ambele părți sunt egale, iar clienții simt că au alături un partener de încredere. Prin tot ceea ce facem, căutăm să le ușurăm munca celor cu care lucrăm, să-i degrevam de problemele legate de tot ceea ce înseamnă “aplicatii software”, astfel încât ei să se poată concentra nestingheriți pe activitățile lor principale.