Metodologia Agile în dezvoltarea de software la comandă
În dezvoltarea de software, managementul de proiect joacă un rol crucial în standardele de calitate la care este livrat rezultatului. Există multe metodologii pe care project managerii și echipele de proiect le pot adopta, dintre care cele mai frecvente sunt Waterfall și Agile. Metodologia Waterfall a fost folosită de oamenii din industrie de ani de zile, însă a sosit momentul ca aceasta să se retragă și să facă loc unui mod de lucru care este mult mai benefic atât pentru dezvoltatori, cât și pentru clienți: Agile.
Ce este metodologia Agile?
Acest mod de lucru a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, iar motivele sunt întemeiate. Agile oferă oamenilor implicați în proiect mai multă flexibilitate, permite testarea constantă pe tot parcursul ciclului de dezvoltare și, astfel, garantează rezultate mai bune. Deci, dacă iei în considerare metoda Agile pentru gestionarea proiectelor, reține că poate fi aplicată numai proiectelor care se pot desfășura într-un mod iterativ și incremental. Accentul este pus pe a oferi echipelor posibilitatea de a reacționa mai repede într-un context dinamic, păstrând în același timp ideea unei livrări rapide și a maximizării resurselor. Cele mai populare framework-uri Agile sunt Scrum, XP și Kanban și toate se bazează pe aceleași principii: îmbunătățire continuă, feedback constant de la echipe multifuncționale, testare recurentă și livrarea de produse calitative.
Metodologia Agile vs. dezvoltarea tradițională
Cu ani în urmă, metogologia tradițională în dezvoltarea de software era Waterfall. Acest model este foarte diferit de Agile, deoarece nu este iterativ, ci mai degrabă segmentat pe etapele proiectului: poți vedea progresul în diferite etape, iar lucrurile nu mai pot fi ajustate până la sfârșitul proiectului. Practic, vorbim despre un mod secvențial de lucru care implică analiza cerințelor, proiectarea, implementarea, testarea și deploymentul, urmate de mentenanță. Agile, pe de altă parte, favorizează transparența și adaptabilitatea încă de la începutul proiectului, ceea ce diminuează riscurile și asigură cel mai eficient rezultat.
Dacă alegi Agile pentru proiectul tău de dezvoltare software, echipa clientului va fi încurajată să se implice încă din primele etape și vei observa că dezvoltatorii pun accent pe transformarea nevoilor de business în funcționalități. Vei avea parte de o comunicare transparentă, cu actualizări constante privind proiectul și posibilitatea de a re-planifica anumite aspecte, atunci unde există loc de îmbunătățire. Dacă este solicitată o schimbare, lucru care se întâmplă frecvent în dezvoltarea de software, programatorii se vor adapta la aceste noi cerințe, fără a rescrie porțiuni mari de cod.
Iată câteva dintre avantajele concrete ale metodologiei Agile, care arată de ce este alegerea ideală pentru dezvoltarea de software la comandă:
Nivel înalt de satisfacție a clienților, prin transparență și feedback constant
Dacă începi un proiect folosind metodologia Agile, permiți clienților să fie implicați și să supravegheze, pas cu pas, procesul de dezvoltare. Clienții vor fi capabili să acorde atenție caracteristicilor, să supravegheze procesul de planificare și să revizuiască aplicația dezvoltată prin adăugarea de noi caracteristici înca din primele etape ale proiectului. Un lucru important atunci când începi să dezvolți prin metodologia Agile este să te asiguri că clienții stiu că ceea ce vor vedea în primele săptămâni sau chiar luni de proiect, este o lucrare în curs de desfășurare și că produsul final va fi la înălțimea așteptărilor lor.
Livrare eficientă și rezultate de calitate
Metodologia Agile iți permite să finalizezi proiectul într-un termen mai scurt și asigură totodata și calitatea implementării. Deoarece testarea este integrată în etapele de dezvoltare, vei putea verifica produsul în mod constant și astfel să te asiguri că soluția este funcțională, încă din etapele inițiale. Prin întâlniri Sprint bine definite, în interval de 1-4 săptămâni, compania de dezvoltare poate livra rapid noi funcționalitati, într-un ritm predefinit de implementare. Astfel, vei putea lansa o versiune beta a software-ului sau poți investi resurse în procesul de user testing, dacă consideri că este necesar înainte de lansarea finală a soluției.
Planificare bugetului și control asupra costurilor, cu un ROI mai rapid
Deoarece fiecare întâlnire Sprint are data și durata predefinite, costurile sunt previzibile și limitate la cantitatea de muncă pe care echipa de dezvoltare o poate îndeplini în intervalul de timp programat. Acest lucru, împreună cu estimările furnizate de dezvoltator la începutul proiectului, oferă clienților control asupra bugetului și claritate în ceea ce privește resursele necesare pentru fiecare funcție dezvoltată. Drept urmare, clientul poate lua decizii în cunoștință de cauză atunci când vine vorba de priorități și cerințe suplimentare.
Flexibilitate în ceea ce privește cerințele
Agile permite modificări atunci când clientul sau echipa de dezvoltare consideră că acestea sunt necesare pentru un rezultat mai bun. Este adevărat că dezvoltatorii trebuie să rămână concentrați și să livreze cu regularitate caracteristicile convenite, dar, uneori, planificarea inițială trebuie să fie ajustată din mers – iar Agile oferă această posibilitate.
Modificările pot fi planificatate pentru următoarea perioada de timp, permițând implementarea acestora în decurs de câteva săptămâni.
Focus pe experiența utilizatorilor și control asupra proiectului
Experiența utilizatorilor și criteriile ce au în centru afacerea sunt frecvent utilizate în metodologia Agile pentru a proiecta caracteristicile produsului. În acest fel, fiecare modificare a cerințelor inițiale devine mai mult decât o componentă IT. Change-urile sunt elemente care dau valoare adăugată soluției, cu un accent puternic pe experiența utilizatorului final. Acest lucru permite, de asemenea, testarea software-ul în versiunea beta după fiecare Sprint, permițându-ți să obții informații utile foarte devreme în proiect și să faci modificările necesare.
Agile este un instrument puternic în dezvoltarea de software, oferind beneficii nu numai echipei de dezvoltare, ci și importante avantaje clienților. Această metodologie ajută echipele de proiect să facă față celor mai frecvente capcane (cum ar fi costurile sau respectarea planificării) într-un mod mai controlat. Prin reorganizarea și regândirea activităților implicate în dezvoltarea de software personalizat, Agile ajută la atingerea unor obiective într-un mod simplu, ce are în focus afacerea clientului.