UI/UX Design – o componentă importantă în dezvoltarea soluțiilor software personalizate

13/06/20189 Minute

În ultimii ani, datorită evoluției tehnologiei, așteptările utilizatorilor au crescut tot mai mult, aceștia dorindu-și să aibă mereu acces la cele mai performante soluții. Fenomenul are loc mai ales în zona de business: cu cât website-ul sau o soluție implementată într-o companie este mai performantă, cu atât rezultatele obținute sunt mai bune. Când vine vorba de produse de software customizate, satisfacția utilizatorilor este foarte importantă, așa că specialiștii își îndreaptă tot mai mult atenția către componentele UI și UX, deoarece acestea îmbină funcționalitatea, aspectul și ușurința folosirii unei aplicații. Organizațiile care folosesc soluții cu interfață intuitivă pot beneficia de numeroase avantaje, dintre care cele mai importante sunt creșterea profitului și a ratei de retenție a clienților.

Înainte de a intra în detalii despre importanță utilizării corecte a tehnologiilor UI/UX atunci când vine vorba de dezvoltarea unor aplicații web, este necesar să înțelegem ce înseamnă cele două concepte, cum funcționează și ce elemente trebuie luate în considerare pentru a obține cele mai bune rezultate.

Ce înseamnă UI/UX?

UX este abrevierea pentru “User Experience” (experiența utilizatorului), element care se referă la o serie de proceduri menite să îmbunătățească experiența celor care interacționează cu un produs software, fie că e vorba de o aplicație web sau de un website. UX este elementul care poate face o soluție să iasă în evidență, reprezentând totodată și “scheletul” interacțiunii utilizatorilor cu produsul. Ideea de bază este aceea de a structura informațiile și a le adapta pentru a crea un traseu cât mai ușor de parcurs pentru cei ce folosesc soluția.

UI, adică “User Interface”, reprezintă procesul de îmbunătățire a modului în care arată atât aplicațiile cât și website-urile, dar și accesibilitatea acestora. Design-ul ales pentru interfața unei soluții este unul din factorii principali ce determină satisfacția utilizatorilor. Fiecare element grafic are un scop, iar atunci când vine vorba de dezvoltarea unui software customizat, clientul este și utilizatorul, așa că fiecare detaliu trebuie să răspundă nevoilor acestuia.

Principalele componente ale UI/UX

Pentru a implementa corect strategii de UI/UX care să îmbunătățească orice produs software, există cinci elemente esențiale de care trebuie să ții cont:

Arhitectura Informației (IA) – este un stadiu al dezvoltării foarte important, deoarece în această etapă se răspunde la nevoile celor ce vor utiliza aplicația, prin structurarea corectă a informației. Dacă vorbim despre o soluție web, rolul principal al arhitecturii informației este să faciliteze navigarea ușoară, indiferent de browser.

Interacțiune – în această etapă este creat conceptul de interacțiune a utilizatorului cu produsul. Aici, sunt stabilite detalii precum gama de culori, font-uri, sunete, elemente grafice sau alte aspecte care contribuie la estetica produsului software.

Ușurința folosirii – această componentă are scopul de a identifica dacă utilizatorii chiar obțin informațiile și calitatea pe care și le doresc în momentul utilizării unei soluții. În plus, se evită astfel și apariția erorilor.

Wireframing – în procesul de dezvoltare a unui website sau a unei aplicații web, în special una customizată, testarea produsului înainte de lansare este esențială. În etapa de wireframing, se poate desfășura un process amplu de testare, prin care să se evalueze atât design-ul, cât și ușurința utilizării și funcționalitățile tehnice.

Design – crearea conceptului vizual pentru o aplicație customizată, care se adresează unei anumite companii, înseamnă definirea brand-ului acelei organziatii. Per total, componenta vizuală afectează comportamentul utilizatorilor, tocmai de aceea este una din cele mai importante elemente ale UI/UX. Deși imaginile și elementele grafice au, la prima vedere, rolul de a înfrumuseța interfața unei aplicații, în final, ele au și scopul funcțional de a influența activitatea utilizatorilor.

Majoritatea celor care vor să folosească sau să construiască o soluție software știu că UI/UX este o componentă crucială pentru ca utilizatorii să aibă o experiență calitativă. Când vine vorba de implementarea principiilor UI/UX în procesul de dezvoltare a unei soluții sau website, cele mai potrivite tehnologii sunt AngularJS și ReactJS. Acestea crează un framework stabil și complex, ce ajută la conectarea interfeței la server.

De ce este componenta UI / UX atât de importantă?

Studii de specialitate au demonstrat că atunci când vine vorba de alegerea unei aplicații software, aceasta este bazată în proporție de 94% pe felul în care arată interfața soluției. Din acest motiv, putem înțelege de ce UI/UX este un element definitoriu atât pentru website-uri, cât și pentru produse software. Dat fiind că în ultimii ani, mediul online și aplicațiile business personalizate au devenit tot mai populare, îmbunătățirea experienței utilizatorilor reprezintă mereu un plus. O soluție care funcționează corespunzător susține activitatea oricărei companii, pentru ca aceasta să își implementeze cu success strategiile de vânzări.

Deoarece există tot mai multe opțiuni pentru cei ce care vor să implementeze soluții software în diverse zone de business, este mult mai simplu să alegi o aplicație cu care poți interacționa cu ușurință. În acest moment, nu mai este de ajuns ca un instrument software să fie funcțional, ci și să fie ușor de folosit și să aibă un design armonios. De aceea, designer-îi și dezvoltatorii trebuie să se asigure că soluția pe care o dezvoltă are, înainte de orice, o interfață prietenoasă.

Ce impact are UI/ UX asupra afacerii tale?

Pentru rezultate efeiciente atunci când este implementată o aplicație customizată, orice companie, indiferent de industria în care activează, ar trebui să pună accentul pe a folosi o platformă prietenoasă, deoarece acest lucru va îmbunătăți considerabil experiența utilizatorilor. De exemplu, dacă un website este prea complicat și ridică multe probleme utilizatorilor, aceștia vor abandona sesiunea și astfel traficul online va scădea. Același lucru se întâmplă și în cazul produselor software: dacă acestea se dovedesc a fi prea complicate, utilizatorii au nevoie de suport specializat din partea departamentului IT pentru training și mentenanță, iar aceasta este o situație pe care multe companii nu își doresc să o întâmpine.

Acestea sunt câteva din cele mai importante aspecte care vor crea un impact pentru afacerea ta:

  • Adaptabilitatea utilizatorilor: cu cât o persoană înțelege mai ușor aplicația pe care urmează să o folosească, cu atât mai bune vor fi rezultatele obținute și mai ușoară atingerea obiectivelor companiei;
  • Consolidarea brand-ului: prin UI/ UX design, companiile își pot consolida reputația și brand-ul, atât în rândul propriilor angajați, cât și al potențialilor clienți;
  • Creșterea satisfacției utilizatorilor: design-ul optimizat se va reflectă în comportamentul utilizatorilor;
  • Creștere sustenabilă: prin implementarea corectă UI / UX, compania ta își poate accelera dezvoltarea, fără a modifica bugetul.

Investiția în web design este o strategie pe termen lung și este crucială nu doar pentru utilizatori, ci și pentru satisfacția și fidelizarea clienților și diferențierea serviciilor oferite. Atunci când o companie demonstrează că acordă atenție detaliilor și este la curent cu ultimele trenduri, potențialii compărători vor fi mai curioși să testeze produsele pe care aceasta le oferă. Înțelegerea nevoilor pieței și așteptărilor clienților este în mod cert primul pas pentru a avea o afacere prosperă.