Business Intelligence – la ce să ne așteptăm în viitor?

Scroll for more

În ultimul timp, Business Intelligence a devenit un subiect de interes, iar investițiile făcute în acest domeniu au crescut extrem de repede. Potrivit unui comunicat de presă lansat de Gartner, se preconizează că industria BI va ajunge la 22,8 miliarde de dolari până la finalul anului 2020, iar schimbările pozitive vor fi vizibile în ceea ce privește soluțiile de BI tradiționale, dar și alte variații precum cloud sau mobile BI.

Pe măsură ce companiile înțeleg că folosirea acestei tehnologii înseamnă obținerea unui avantaj imens, multe dintre acestea aleg să implementeze soluții de BI în departamentele interne, pentru a monitoriza diverși indicatori de performanță. Dată fiind importanța acestui domeniu, odată cu finalul anului 2017, au apărut și informații specializate despre cum va arăta industria Business Intelligence în perioada următoare. Așadar, la ce să ne așteptăm? Care sunt cele mai relevante predicții pentru anul 2018?

1. Evoluția Data Analytics și culturii bazate pe analiza de date

Creșterea bruscă a popularității termenului „Data Analytics” pe piața globală a afacerilor a fost influențată de cantitatea masivă de date pe care companiile o acumulează zilnic. Potrivit unui studiu realizat de IBM, 90% din datele existente la nivel mondial au fost generate în ultimii doi ani, fiecare zi aducând cantități uriașe de informații, oriunde în lume. În acest context, soluțiile de Business Intelligence au devenit esențiale pentru organizații de toate mărimile, din industrii diverse. Ele permit companiilor să efectueze analize complexe, extrem de importante în procesul decizional bazat pe date concrete. De fapt, acesta a fost cel mai des întâlnit beneficiu pe care firmele care folosesc deja asemenea soluții l-au raportat. Odata cu evoluția BI, va fi mai ușor ca niciodată să obții detalii semnificative pentru business, să observi tipare și să stabilești direcții de urmat în viitor.

Potrivit unui raport prezentat de Gartner, soluțiile moderne de BI vor folosi și AI (Artificial Intelligence), ceea ce va îmbunătăți procesul de Data Mining, Data Vizualization și analiză de tip intelligent self-service.

În plus, pe măsură ce importanța datelor crește, construirea unei culturi orientate spre folosirea acestora a devenit un obiectiv de urmărit în viitor. Se pune accentul pe a îi oferi utilizatorului final, în special celui fără cunoștințe de Analytics, posibilitatea de a interoga datele cu ușurință, a genera rapoarte și chiar a trage concluzii bazate pe informații concrete. Tot procesul poate fi descris printr-un singur cuvânt: democratizarea datelor. Un studiu al the NewVantage Partners arată că 85% din companiile participante au spus că au început să construiască o cultură bazata pe date încă de anul trecut, și plănuiesc să continue acest proces și în 2018. Această cultură va asigură o productivitate mai mare, deoarece departamentul de IT își va putea concentra activitatea pe proiecte semnificative, în timp ce restul departamentelor își vor administra datele cu mai mare ușurință.

2. Analiza Avansată

Soluțiile de Business Intelligence sunt construite să ofere acces la informații noi, ce permit factorilor decizionali să pregătească și să analizeze datele într-un mod simplu, ce facilitează dezvoltarea de strategii, operațiuni și activități. Această abordare permite automatizarea funcțiilor de BI prin folosirea machine learning, artificial intelligence și natural-language processing.

Analiza avansată a datelor are potențialul de a maturiza procesul de analiză al companiilor, întrucât acesta nu va mai fi implementat numai de specialiștii domeniului. Acest trend este unul cu potențial uriaș, întrucât va duce la generarea de rapoarte de calitate, mai rapid. În plus, utilizatorii vor putea aloca mai puțin timp explorând datele și generând statistici, astfel concentrându-se pe implementarea concluziilor obținute cu ajutorul Business Intelligence.

3. Cloud Business Intelligence

Și acesta este un termen des vehiculat în ultima perioadă. În acest moment, ne aflăm în era în care companiile își re-evaluează posibilitățile de stocare și analiză a datelor și folosire a aplicațiilor online, iar BI nu este o excepție. Potrivit unui studiu al Dresner Advisory Services, aproape 80% din companiile respondente plănuiesc să încerce soluții de BI bazate pe tehnologia cloud în perioada următoare. Așadar, soluțiile de Business Intelligence în cloud vor fi foarte populare în 2018, pentru că implementarea acestei opțiuni poate reduce costurile și ajută la democratizarea datelor. Astfel, multe companii de dimensiuni mici vor putea implementa soluții de Business Intelligence, oferind angajaților posibilitatea de a accesa date relevante cu ușurință. De exemplu, departamentul de vânzări poate avea acces la dashboard-uri oricând și oriunde, simplificând și eficientizând astfel procesul de vânzări.

Mai mult, migrarea către cloud poate îmbunătăți securitatea datelor și poate asigura o colaborare mai bună, atât în interiorul cât și în afara companiilor ce optează pentru această alternativă. Nu vor mai exista limitări impuse de dispozitivele on premise, acesta fiind mediul ideal pentru analize predictive.

4. Collaborative Business Intelligence

Collaborative BI va fi în continuare un trend important și în 2018. Folosirea instrumentelor colaborative este un avantaj clar, pentru că îmbunătățește semnificativ felul in care echipele și departamentele lucrează și ia decizii. Această abordare este orientată spre rezolvarea problemelor și construirea unui sistem de comunicare eficient, fără limitări impuse de timp sau spațiu.

Cunoscând activitatea celorlalți membri din echipă și având o viziune de ansamblu asupra tuturor proceselor și direcțiilor din companie, factorii de decizie pot analiza datele din numeroase perspective, astfel identificând cu ușurință potențiale probleme. Distribuirea informațiilor între departamente și proiecte diverse încurajează transparența, unind echipele și păstrând aceeași direcție de urmat pentru toți angajații.

Un alt studiu lansat de Gartner subliniază că până în anul 2020, organizațiile care oferă angajaților acces la date interne sau externe vor obține de două ori mai multe beneficii în urma analizei folosind soluții BI, față de companiile care evită să facă acest lucru. Asigurarea accesului se face prin dashboard-uri ce pot fi distribuite și prin funcția de chat, ce pare a fi un element foarte important al modului în care platformele de Business Intelligence vor evolua în anii următori.

 

Zona de BI va evolua semnificativ în următorii ani, astfel ducând companiile într-o era unde data analytics și informațiile obținute în urma acestui proces vor deveni baza tuturor deciziilor de business. Astfel, elementul principal ce determină adoptarea tehnologiilor BI va fi accesibilitatea și posibilitatea utilizatorului final de a inova.

De asemenea, o tendința generală pentru anul 2018 este adoptarea de soluții de BI customizabile. Așadar, furnizorii trebuie să înțeleagă importanța unei abordări unice in construirea de soluții care să răspundă nevoilor clienților. Companiile vor alege instrumente rapide, ce nu implică numeroase costuri și oferă autonomie departamentelor interne.

[otw-bmp id=”8″]