Cele mai mari bariere în calea transformării digitale

Situația fără precedent cu care ne confruntăm de mai bine de un an a adus multe provocări pentru companiile din întreaga lume. Restricțiile impuse de pandemia COVID-19, precum și reticența oamenilor față de interacțiunea cu alte persoane, au forțat organizațiile să adopte noi modalități de lucru și să accelereze adoptarea tehnologiei.
Pentru companiile mari, procesul de transformare digitală nu a pus probleme majore, deoarece acestea au deja resursele și infrastructura necesare adaptării. Cu toate acestea, organizațiile mai mici se confruntă cu diverse probleme în încercarea lor de a-și digitaliza activitățile. Dar, fie că vorbim despre probleme culturale, tehnice sau financiare, este foarte important ca acestea să fie depășite, deoarece tehnologizarea va duce la creșterea eficienței și va maximiza profiturile.

Iată câteva dintre cele mai des întâlnite bariere pe care companiile trebuie să le depășească pentru a realiza transformarea digitală:

Cultura organizațională

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când vine vorba de digitalizare este să consideri că transformarea este obținută odată cu implementarea noilor tehnologii și soluții software. Deși acest lucru este parțial adevărat, nu trebuie să uiți că o companie poate performa numai dacă și oamenii săi performnează, așadar ei sunt primii care ar trebui să se adapteze la schimbări. Astfel, digitalizarea se realizează pe deplin odată ce în cultura organizațională apare dorința de adoptare a tehnologiei.
Adaptarea poate deveni dificilă dacă oamenii din companie sunt reticenți la schimbare. Probabil că angajații sunt deja obișnuiți cu anumite instrumente sau fluxuri de lucru, deci este greu să treci la noi tehnologii și soluții software. Din acest motiv, atunci când se ia decizia implementării de soluții noi, trebuie să te asiguri că persoanele care lucrează în companie vor fi de acord, deoarece, la urma urmei, aceștia sunt utilizatorii finali.
Pentru a depăși această problemă în procesul de transformare digitală, va trebui să acorzi o atenție deosebită modului în care comunici schimbările oamenilor din compania sau departamentul tău. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să subliniezi importanța digitalizării și beneficiile pe care le va aduce în activitățile de zi cu zi ale angajaților. Un alt lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi instrumente ușor de folosit și să te asiguri că furnizorul oferă instruire specializată pentru utilizatorii finali. Acest lucru îi va ajuta pe angajați să înțeleagă că noile instrumente sunt accesibile, iar schimbarea este un lucru pozitiv.

Planificarea bugetului

Transformarea digitală poate fi costisitoare dacă nu acorzi atenție planificării bugetare și nu ai o viziune clară, de la început, despre modul în care ar trebui să aibă loc procesul. În lipsa unui plan elaborat, poți pune în pericol întregul proiect de digitalizare, deoarece s-ar putea ca pe parcurs să descoperi că nu iți poți permite toate implementările de care compania ta are nevoie. Soluția optimă este să existe un buget prestabilit și limitat dedicat construirii de soluții digitale, și, împreună cu echipa, să decideți cât de flexibile pot fi aceste limite, în cazul în care va fi nevoie de investiții suplimentare.
Pentru a realiza transformarea digitală, o afacere trebuie să aleagă atât tehnologia potrivită , cât și furnizorul de software, care să se ocupe de dezvoltare și implementare. Din fericire, companii precum Amazon, Google sau Microsoft oferă soluții Cloud pe care le poți utiliza fără costuri majore, deoarece nu implică achiziționarea de licențe hardware sau software. Un furnizor de software vă va ajuta cu partea de consultanță și luarea deciziilor, astfel încât să implementezi soluția cea mai potrivită pentru compania ta. Aceasta trebuie să răspundă nevoilor de moment, dar și nevoilor viitoare, în condițiile de expansiune a afacerii.
Deci, dacă alegi o echipă de profesioniști pentru proiectul de transformare digitală, schimbările vor fi cu siguranță profitabile, deoarece tehnologia a devenit un factor decisiv pentru succesul oricărei companii.

Alegerea tehnologiilor potrivite

Pentru companiile în care nivelul de digitalizare este scăzut, alegerea tehnologiilor care să răspundă nevoilor acestora poate deveni o provocare. Un lucru de luat în considerare este faptul că software-ul va fi folosit în organizație și în următorii ani, deci trebuie să fie flexibil și scalabil, pentru a ține pasul cu schimbările pe care le va suferi compania. Deoarece modelul de afaceri ar trebui să se adapteze întotdeauna la variabile precum factorii economici, experții recomandă aplicații flexibile, care permit adăugarea de noi funcții sau schimbarea celor existente, fără rescrierea codului. Probabil dorești ca afacerea să crească în următorii ani și, în această situație, este ideal să actualizezi soluțiile software, în loc să le înlocuiesti complet. Pentru aplicații scalabile, opțiunea ideală este stocarea în Cloud, atâta timp cât se acordă atenție configurării hardware și software. În plus, asigură-te că furnizorul este disponibil nu numai pentru dezvoltare și implementare, ci și pentru asistență tehnică și întreținere.
Pentru a alege tehnologiile de dezvoltare potrivite, un alt lucru de care trebuie să ții cont este reprezentat de cerințele și caracteristicile dorite. Alte aspecte de luat în considerare sunt ușurința utilizării, securitatea și integrarea cu alte aplicații (SFA, CRM sau ERP) pe care probabil deja le utilizezi în activitatea de zi cu zi.
În concluzie, ar trebui să optezi pentru o soluție cu stocare în Cloud, cu o interfață ușor de utilizat, care este stabilă și poate fi accesată de pe orice dispozitiv. Aplicațiile mobile care sunt adaptabile și care pot fi accesate indiferent de conexiunea la Internet sunt, de asemenea, de mare ajutor, în special în condiții de muncă la distanță.

Companiile moderne trebuie să înțeleagă importanța transformării digitale, deoarece este singura modalitate de a îmbunătăți procesele interne și de a ține pasul cu concurența. Într-o lume dominată de tehnologie, mulțe organizații au tendința de a crește într-un mod necalculat și aleg soluții software nepotrivite. Acest lucru poate fi evitat doar dacă vei colabora cu un furnizor dedicat, cu experiență în dezvoltarea completă de software, care iți va oferi sprijin de la etapele inițiale ale proiectului, până la implementare și nu numai.