Utilizatori de BI pe care probabil îi ai în compania ta

Scroll for more

Cu ani în urmă, Business Intelligence și analiza datelor erau domenii strict dependente de echipele de IT. Inițial, departamentul tehnic era responsabil de zona de analiză, iar celelalte departamente trebuiau să se bazeze pe oamenii ce aveau cunoștințe tehnice pentru a prelucra datele și a livra rapoarte precise pentru proiectele de BI. În aceste condiții, era foarte dificil ca toate persoanele implicate în procesul decizional să înțeleagă de unde provin informațiile și cum pot fi folosite pentru a obține cele mai bune rezultate.

Din fericire, acea perioadă a trecut și în ultimii ani, evoluția tehnologiei a oferit utilizatorilor din mediul corporate posibilitatea de a alege dintr-o mare varietate de soluții software, ale căror funcții au transformat Business Intelligence într-un domeniu accesibil oricui. Astăzi, instrumentele specializate au capabilități de analiză și vizualizare care permit utilizatorilor să obțină informații valoroase pentru companiile lor, indiferent de nivelul lor de cunoștințe tehnice. Imaginează-ți că orice poate accesa fișiere și rapoarte, apoi să tragă concluzii și să facă previziuni bazate pe date precise. Dacă folosești soluția potrivită de BI, vei putea explora fiecare colțisor al surselor de date. Astfel, poți să descoperi lucruri pe care nu le observasei înainte și să găsești noi oportunități de creștere a afacerii tale, fiind cu un pas înaintea competiției.

În orice companie, indiferent de dimensiunile sale, există mai multe persoane care participă la procesul decizional. Asta înseamnă că există mai multe tipuri de utilizatori de business intelligence, lucru care aduce atât beneficii cât și provocări. Dar înainte de a discuta despre acestea, să stabilim care sunt principalii utilizatori de BI, care cu siguranță există deja și în compania ta. Cine sunt ei? Cu ce se ocupă? Care este rolul fiecăruia dintre ei?

Există diferite tipuri de utilizatori de BI
Analiștii de date

Rolul de analist de date ar trebui să existe în orice companie, în special în marile corporații. După cum sugerează și numele, persona ce ocupă acest rol trebuie să aibă un nivel ridicat de înțelegere a datelor, deoarece trebuie să le analizeze și să aducă inputuri relevante atunci când vine vorba de luarea deciziilor de business. Deoarece analistul lucrează cu statistici și rapoarte, o soluție de BI este exact ceea ce are nevoie. În mod firesc, un analist de date va vrea să aibă informațiile organizate până la cele mai mici detalii, într-un mod cât mai clar, și va obține asta tocmai prin intermediul unui instrument de Business Intelligence. Odată ce informațiile sunt culese din surse multiple, analistul poate începe să identifice patterne, să caute legături noi și să creeze rapoarte ce vor fi apoi folosite ca suport în procesul decizional și în definirea strategiei de business a companiei tale.

Managerii

Este adevărat că o singură personă nu poate lua toate deciziile unei companii, însă este clar că managerii au rolul cel mai important când vine vorba de stabilirea direcțiilor generale în materie de business. Din acest motiv, membrii comitetului executiv și soluțiile de BI fac o echipă perfectă în fruntea oricărei afaceri. Pe de o parte, CEO-ul caută mereu noi oportunități de dezvoltare și optimizare a operațiunilor, încercând în același timp să reducă costurile. Pe de altă parte, un instrument de Business Intelligence poate fi considerat motorul unei afaceri sănătoase. Asta înseamnă că prin intermediul unei analize profunde și a unor rapoarte complexe, BI oferă membrilor comitetului executiv imaginea de ansamblu de care au nevoie pentru a înțelege evoluția companiei lor și a anticipa trendurile din industrie. Pe scurt, BI reprezintă o pârghie de creștere, inovație și efficiență operațională.

Echipele de IT

Departamentul tehnic este un alt potențial utilizator valoros al soluțiilor de Business Intelligence. Deși rolul acesuia nu mai este vital, așa cum era în trecut, utilizatorul ce face parte din echipa de IT joacă un rol cheie, deoarece este responsabil de mentenanța infrastructurii întregii companii și oferă celorlalte departamente instrumentele necesare pentru analiză datelor existențe.

Având în vedere că tehnologia se află la baza oricărei afaceri, echipa de IT trebuie să aibă o colaborare mult mai strânsă atât cu celelalte departamente, cât și cu afacerea în ansamblu. Așadar, deși ei nu reprezintă utilizatorii finali ai soluției de BI, oamenii tehnici trebuie să se asigure în mod constant că ceilalți utilizatori obțin rezultate concrete în urma analizei datelor. În plus, ei trebuie să asigure securitatea informației în interiorul companiei. De asemenea, trebuie să susțină procesul de implementare a instrumentelor de BI în rândul angajaților fără cunoștințe tehnice, creând astfel o punte între business și IT.

Utilizatorii corporate

Am stabilit deja că cei care folosesc BI fac parte din zone de business diverse. Există, deci, două tipuri principale de utilizatori ai Business Intelligence: utilizatorul ocazional și cel dedicat. În timp ce primul poate îndeplini operațiuni de bază și lucrează cu date predefinite, cel de-al doilea are cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a gestiona seturi complexe de date.

Utilizatorul tipic al instrumentelor de BI este reprezentat de managerul de departament, care analizează date pentru a obține inormatii și a găsi noi posibilități de îmbunătățire a activității departamentului pe care îl conduce. Acest lucru înseamnă că ei nu au conoștințe aprofundate în ceea ce privește domeniul Business Intelligence, ci doar abilități de bază pentru analiză și raportare. Din acest motiv, atunci când cauți o soluție de BI pentru compania ta, asigură-te că alegi o platformă ușor de folosit de către orice utilizator.
Ca manager de companie, este normal să te simți copleșit de existența unui volum mare de date ce trebuie centralizate și analizate pentru luarea deciziei corecte. Totuși, există o soluție simplă pentru întâmpinarea acestui gen de dificultăți: să ai în compania ta cât mai mulți utilizatori de BI, aparținând unor categorii diferite. În acest fel, ai control asupra informației în toate stadiile ei, poți identifica potențiale breșe și poți avea acces la detalii relevante pentru procesul decizional. Indiferent de industrie, datele sunt elementul central în mediul corporate, deci folosirea unui instrument de BI va aduce numeroase beneficii în toate departamentele afacerii tale: vânzări, marketing, HR și altele.
[otw-bmp id=”8″]