13 semne că ai nevoie de Business Intelligence

Scroll for more

Am întocmit o listă ce conține 13 semne care te vor ajuta să îți dai seama dacă ai nevoie de o soluție de BI. Desigur, nu trebuie să aștepți apariția tuturor acestor semnale, deoarece unul singur este de ajuns să ridice un semn de întrebare. Te sfătuim să parcurgi articolul și apoi să completezi lista de mai jos, pentru a identifica ce instrument de Business Intelligence te poate ajuta să îți îndeplinești obiectivele.

Întocmită de specialiștii nostri în Business Intelligence, lista de mai jos este rezultatul a 10 ani de experiență de lucru cu companii ce s-au confruntat cu cel puțin una dintre problemele descrise mai jos, înainte de a implementa o soluție BI.

 

Care sunt semnele și cum te poate ajuta BI
1. Ai numeroase aplicații de business și surse de date, iar procesul de centralizare înca are loc în mod manual.

Stocarea informației în asemenea formă aduce dificultăți în momentul în care ai nevoie să extragi și să folosești datele. Această situație scade eficiența și duce la luarea unor decizii pripite. Prin folosirea unei soluții Business Intelligence, poți elimina neclaritățile, poți obține informații exacte despre afacerea ta și poți să te asiguri că toți angajatii sunt pe aceeasi lungime de undă.

2. Raportarea are loc o dată pe luna, sau chiar anual.

Nu mai există niciun dubiu asupra faptului că rapoartele trebuie să fie ușor de obținut. Atunci când primești informații despre compania ta o dată pe luna, este dificil să ții pasul cu cererea pieței, nu poți observa unele tendințe decât când este prea târziu și procesul decizional devine lent. Soluțiile BI răspund la această problemă oferind un mod eficient de a crea instant rapoarte ce conțin indicatori de performanță (KPI) cu adevarat utili pentru ca tu să îți creezi sau să menții un avantaj competitiv.

3. Vrei viziune de ansamblu, dar și posibilitatea de a privi în detaliu.

Este absolut vital să înțelegi cum funcționează compania ta, atât la nivel macro, cât și la nivel micro. Dacă ți se pare dificil și costisitor din punct de vedere al timpului să centralizezi și să analizezi toate datele, pentru a vedea nivelul de performanță al companiei tale, atunci e important de știut că BI poate face asta în locul tău. Folosind un dashboard BI, poți avea o imagine clară a companiei tale și poți crea instant rapoarte cu drag and drop care conțin numai parametrii de care ești interesat.

4. Ai nevoie să distribui informații în mod eficient către angajații companiei tale.

Dacă sistemul pe care îl folosești în acest moment nu este automatizat și nu îți permite să oferi informații către cine consideri necesar sau oferă aceleași informații tuturor angajatilor, fără vreo limitare de securitate, sistemul tău are nevoie de o actualizare. Business intelligence te ajută să creezi o singură aplicație care distribuie informația în mod diferit, mult mai relevant pentru fiecare utilizator, în funcție de rolul acestuia în companie. Îți poți proteja datele și poți evita probleme de integritate cu ajutorul unei soluții BI care îți permite să distribui ce informații vrei, numai cu cei direct interesați.

5. Întocmirea rapoartelor este înca o sarcină a departamentului de IT.

Controlul datelor trece din atribuțiile departamentului de IT către utilizatorul final. Dacă la tine în companie asta încă nu s-a întamplat, atunci este timpul să faci această schimbare. În trecut, cunoștințele tehnice erau obligatorii pentru cei care generau rapoarte, însa acum, dacă folosești un instrument BI, nu mai este necesar ca această sarcină să revină exclusiv departamentului de IT. Orice utilizator, indiferent de nivelul de pregătire tehnică, poate genera rapoarte, prin procedeul “drag and drop”.

6. Folosești un sistem de raportare, însă informațiile sunt din ce în ce mai puțin folositoare.

Ai nevoie de informații concrete și relevante dacă vrei să contruiești un avantaj puternic față de competitori. BI te poate ajuta să rezolvi această problemă, indicându-ți instant care sunt zonele unde compania ta are dificultăți și care sunt cele ce merg bine. În acest fel, poți cu adevărat să extragi informațiile folositoare.

7. Afacerea ta crește – sau cel puțin așa ai impresia.

Compania ta se dezvoltă, însă încă nu poți identifica cu exactitate ce merge bine, sau ce anume are nevoie de îmbunătățiri pentru a eficientiza profitul sau procesele. Dacă ești în această situație, atunci e timpul să începi să îți pui întrebari. Un furnizor de BI experimentat îți poate oferi nu doar instrumentele de analiză de care ai nevoie, dar și consultanță și pregatire, pentru ca tu să poți folosi aceste instrumente în cel mai eficient mod.

8. Culegi și monitorizezi datele, dar cam atât.

Felicitari, ai făcut deja primul pas! Nu lăsa tot acest efort să fie zadarnic și nu pierde informații care îți pot ajuta afacerea în procesul decizional. Fără a analiza datele, totul este în zadar. O soluție BI te poate ajuta să previi această provocare și să găsești răspunsul la multe întrebari de business. Astfel, petreci mai mult timp analizând datele, în loc să te preocupi cu centralizarea și colectarea acestora.

9. Afacerea ta depinde de spreadsheet-uri și specialiști în Excel.

Acest lucru trebuie oprit de îndată. Nu este o variantă sănătoasă pentru compania ta, nici pe termen scurt și nici pe termen lung. Probabil ai ajuns în acest punct folosind o spreadsheet-uri diferite pentru procesul de raportare. Într-adevăr, prezența specialistilor Excel era într-un timp vitală pentru orice afacere, întrucat nu oricine se pricepe la compilarea sau managementul spreadsheet-urilor. BI te poate ajuta centralizând toate datele într-un singur depozit (numit warehouse), ce poate fi acesat de toți sau de o parte din angajați, în funcție de rol. Soluția este ușor de implementat, astfel încat le va permite specialiștilor Excel să se concentreze pe alte activități mult mai importante. În plus, nu vor mai exista dubii cu privire la exactitatea numerelor sau a datelor.

10. Competitorii par să avansese tot mai rapid.

Cum se întâmplă asta? Din păcate, acest semnal apare de cele mai multe ori ultimul, și deci, este cel mai important. Soluția BI potrivită te ajută să fii cu un pas înaintea competitorilor, să reții clientii pe care îi ai și să obții alții noi. Astfel, îți oferă un avantaj puternic, deoarece garantează răspunsuri rapide și un proces decizional eficient.

11. Ai dificultăți în a afla când au fost obținute datele.

Pe lângă a avea date ce pot fi folosite, un alt aspect important este ca informațiile să fie de actualitate. BI oferă date actuale și te scutește de acest proces dificil, pentru că sistemul este actualizat constant, putem spune chiar “in timp real”.

12. Care este spreadsheet-ul corect?

Dacă auzi această întrebare mai des decât ar trebui, sau dacă nu o auzi deloc, desi lucrezi cu spreadsheets în raportare, înseamnă că deja irosești timp prețios și ești predispus la greșeli. Folosind soluții BI, te asiguri că informațiile tale sunt centralizate fără ca utilizatorii să fie nevoiți să piardă timp pentru a extrage date din diverse surse. Elimină confuzia și ineficiența cât mai curând, folosind un instrument BI.

13. Vrei să schimbi focusul companiei tale dinspre trecut, spre viitor.

Anumite date îți pot oferi informații despre trecut, dar pot să te și ajute să lansezi estimări pentru viitor. Folosind un dashboard de raportare bazat pe Business Intelligence, poți observa tipare, analiza trenduri, planifica activitati viitoare, stabili KPI în mod realist și îți poți îndrepta compania spre un viitor prosper, lipsit de incertitudini.
[otw-bmp id=”7″]