Crește ROI, prin decizii luate pe baza datelor
Analiza datelor stă la baza unor strategiile de marketing și vânzări care aduc rezultate, deoarece tot mai multe companii au la dispoziție instrumente cu ajutorul cărora pot lua decizii precise și în cunoștință de cauză. Deciziile bazate pe presupuneri implică o mulțime de încercări și teste, iar acestea ar putea ajunge să consume o parte considerabilă din bugetul alocat departamentului de marketing, lucru foarte dăunător și pentru ROI (return of investiment).
Din fericire, utilizarea unei soluții personalizate de Business Intelligence va elimina marja de eroare din analiza de date și iți va oferi informații care să te ajute să iei decizii mai bune pentru compania ta, crescând astfel veniturile și profitul. Este într-adevăr foarte important să înțelegi importanța datelor, însă trebuie și să le folosești în mod corespunzător. Colectarea și analizarea datelor în mod corect pot fi un element crucial pentru strategiile de marketing, deoarece te pot ajuta să înțelegi comportamentul cumpărătorilor și să îi aduci mai aproape de a finaliza o vânzare. Iată câteva sugestii despre cum să integrezi informații concrete în inițiativele strategice și operaționale, astfel încât să poți vedea rezultate imediate în ceea ce privește veniturile:
Construiește o cultură organizațională bazată pe date
Ca specialist de marketing, probabil știi care este potențialul datelor și cât de importante sunt deciziile bazate pe date pentru strategiile și campaniile departamentului. Cu toate acestea, compania va putea obține cele mai bune rezultate numai atunci când toată lumea din echipa de management, precum și membrii echipelor lor, cunosc și susțin inițiativele din zona de promovare.
Transformarea informațiilor în strategii și acțiuni nu este o sarcină pentru o singură persoană, ci este mai degrabă un obiectiv de echipă. Pentru că acest lucru să se întâmple, trebuie ca toată lunea să fie pe aceeași lungime de undă, iar acest lucru se poate obține odată ce aduci în prim-plan beneficii concrete. Informațiile despre vânzări trebuie să ajungă la toate departamanetele, pentru o mai bună colaborare și rezultate sporite. De exemplu, departamentul de marketing poate avea o imagine de ansamblu asupra traseului cumpărătorilor (online și offline) numai dacă are acces la informații despre vânzări. Pe de altă parte, reprezentanții de vânzări pot îmbunătăți interacțiunea cu clienții dacă înțeleg ratele de conversie și motivele fiecărui potențial client, de a continua sau nu o tranzacție.
Este important să colectezi date din mai multe surse, dar la fel de important este și să ai o comunicare eficientă între departamente. Pentru a beneficia de informații, luarea deciziilor bazate pe date trebuie să fie parte integrată a organizației.
Îmbunătățește strategiile de lead management
Analizarea KPI-ilor potriviți te poate ajuta să construiești strategia de lead management și să o implementezi cu succes. Prin intermediul unei analize amănunțite, poți identifica inițiativele care aduc lead-uri de calitate și pe cele care nu livrează rezultate. În plus, prin înțelegerea în profunzime a informațiilor, poți observa tipare comportamentale, poți identifica prospecții pe care merită să îi contactezi în viitor sau alege canalele cele mai potrivite pentru a genera engagement în rândul publicului țintă. Pe scurt, datele sunt ghidul perfect în procesul de luare a deciziilor și iți vor oferi oportunitatea de a investi timp și eforturi exact în acțiunile și inițiativele care aduc conversii.
Pentru a duce analiza și mai departe, te poți folosi și de functiia de predicție a instrumentelor BI, care iți permite să construiești o imagine de ansamblu asupra inițiativelor de marketing prin analiza datelor istorice, să anticipezi următoarele acțiuni ale cumpărătorilor și să vii cu o ofertă în momentul cel mai potrivit.
Construiește un funnel personalizat pentru cumpărători
Analizând ce face publicul în fiecare etapă a funnel-ului de conversie, poți personaliza experiența acestora, prin elemente nișate pentru fiecare categorie de clienți sau vizitatori ai website-ului. Acordă atenție detaliilor: ce tip de conținut este atractiv pentru publicultau țintă? Ce fac oamenii după ce au ajuns pe landing page-ul unei campanii? Sunt mai interesați de produse de serviciile personalizate?
Toate aceste întrebări și multe altele își vor găsi răspunsul odată ce ai analizat datele provenite din traficul site-ului, campanii și alte surse. În acest fel, poți îmbunătăți fiecare etapă a funnel-ului și să oferi informații mai valoroase pentru prospecti – ceea ce, în cele din urmă, va crește vânzările și veniturile.
Personalizează conținutul pe care îl livrezi publicului
Pentru a funcționa ca un “magnet” pentru public, conținutul trebuie să fie nu numai interesant, ci și relevant pentru audiența targetata. Din fericire, poți crea o experiență personalizată care să îi convingă pe oameni să continue procesul de achiziție, dacă ai la dispoziție datele corecte despre audiența, analizezi KPI relevanți și iți construiești strategia în consecință.
Volumele mari de date vă permit să mergeți mai în profunzime când vine vorba de analiza informațiilor, ceea ce iți permite să compui mesaje personalizate convingătoare pentru fiecare segment de public. Elementul de bază de care trebuie să ții cont atunci când creezi conținut îl reprezintă cei cărora le este destinat mesajul. Detalii precum date demografice (sex, vârstă, locație geografică), interese, sau nivel de experiență trebuie să fie baza pe care construiești. Un alt indicator care te va ajuta să iți îmbunătățești strategia este feedbackul direct pe care îl primești de la utilizatori. Majoritatea instrumentelor de marketing iți permit să evaluezi performanța conținutului, să afli ce subiecte sunt populare printre vizitatorii website-ului sau ce tip de magneți pot să transforme vizitele pe site în achiziții.
Folosește aceste date în acțiuni concrete pentru campanii personalizate, care pot ghida utilizatorii spre o achiziție, în orice moment al interacțiunii cu brandul.
Câștigă loialitatea clienților
În general, în afaceri, cea mai mare parte a profitului provine de la clienți vechi și doar o cantitate mică se datorează clienților noi. Acest lucru este cumva normal, deoarece o colaborare îndelungată crește încrederea, astfel încât cei care achiziționează produsele și serviciile tale de ani de zile au mai multe șanse să facă o noua achiziție, în loc să caute un alt furnizor.
Acest lucru înseamnă că, pentru oamenii de marketing, câștigarea încrederii clienților și consolidarea loialității este obiectivul final. Și acest lucru se poate realiza dacă, pe lângă calitate, te folosești și de oferte personalizate, carduri de membru, prețuri speciale, sau chiar mici cadouri și vouchere. Vestea bună este că puteți utiliza BI și analiza datelor pentru a înțelege detaliile de care ai nevoie pentru a crea promoții personalizate pentru cumpărătorii loiali.
Așadar, big data și analiza acestora reprezintă baza campaniilor de marketing, așa că trebuie să te asiguri că tehnologia iți este aliat când vine vorba de construirea strategiilor. Modul în care utilizezi datele poate face diferența între o campanie de succes și una ineficientă. În plus, poate fi decisiv în luarea deciziilor de business pentru a îmbunătăți conversiile, vânzările și ROI.