7 probleme rezolvate prin Business Intelligence

Scroll for more

În fiecare zi, manageri din diverse industrii iau decizii critice pentru business bazându-se pe informații incomplete sau limitate.În zilele noastre, când vorbim de o competiție acerbă în cele mai multe domenii și când clienții sunt tot mai dificil de convins, o companie are nevoie de mai mult decât de rapoarte lunare și intuiție pentru a se dezvolta inteligent. Aici intervin soluțiile de Business Intelligence, care pot susține orice companie să iasă învingătoare în fața acestor provocări.

Dificultățile din mediul de business cresc constant și determină orice companie să acorde mai multă atenție analizei obiceiurilor de cumpărare și oportunităților de extindere pe noi piețe. În paralel, este nevoie și de optimizări la nivel de operațiuni, vânzări, marketing și alte zone care stimulează creșterea business-ului. Foarte important, pentru toate aceste dezvoltări trebuie să ai in vedere rentabilitatea. Dacă tragem linie, vorbim de o multitudine de date și analize pe care trebuie să le urmărești, corelezi și studiezi.

Soluțiile de Business Intelligence (BI) vin cu rezolvări pentru multe astfel de situații critice în evoluția unei afaceri, de la probleme de ordin operațional la analize complexe ale oportunităților de extindere. BI poate ajuta orice organizație să adune, să analizeze și să fructifice o multitudine de date prin care aceasta poate obține avantaje competitive reale, o mai bună productivitate și rezultate la nivel de business.

De pildă, prin integrarea soluțiilor de Business Intelligence în operațiunile de zi cu zi ai posibilitatea de a optimiza costurile pentru anumite segmente neprofitabile. Pe de altă parte, poți primi un ajutor valoros și pentru a îmbunătăți satisfacția clienților.
Fiecare afacere – de la cele antreprenoriale la multinaționale – poate beneficia de sprijinul soluțiilor de BI, mai ales acum, când nu sunt doar mai accesibile ca niciodată, ci și mai ușor de implementat și utilizat.

Cele mai frecvente probleme pentru care Business Intelligence vine cu soluții
1. Performanță limitată la nivel de management

Ai avantajul unui produs sau serviciu de calitate, te bazezi pe o abordare vizionară la nivel de management, dar ai o imagine clară a situației business-ului peste doi ani? Știi pe ce te poți baza în prezent la nivel de operațiuni sau investiții?

Când ai acces la rapoarte și analize complexe, pertinente și de încredere poți lua decizii tactice și strategice pe termen mediu și lung în cunoștință de cauză.
Printr-o soluție de BI poți obține date prețioase care te ajută să înțelegi la un nivel profund performanțele la nivel de business și oportunățile de creștere. Poți urmări și analiza indicatorii de performanță comparativ cu obiectivele cheie stabilite, pentru a avea o imagine completă și clară a dinamicii business-ului și pentru a lua măsuri în timp real, nu când va fi prea târziu pentru a redresa situația.
Mai mult decât atât, îți va fi mai ușor să iei măsuri proactive pentru a îmbunătăți performanța și a atinge indicatorii de profit previzionați.

2. Reacții târzii la schimbările pieței

Mai simplu spus: tu ești conștient de faptul că pierzi bani chiar în acest moment? Un beneficiu important adus de o soluție de Business Intelligence este accesul la cerințele pieței, în timp real. Nu este cazul să aștepți raportările trimestriale, poți vedea zilnic ce se cumpără și unde și poți răspunde rapid la cerințele consumatorilor sau la situații neprevăzute.

De exemplu, ai posibilitatea de a vedea zilnic ce tip de produse se vând în anumite puncte de desfacere ale companiei și poți reacționa în timp real pentru redistribuirea stocurilor sau susținerea oamenilor de vânzări pentru cross-sell în cele mai apropiate puncte de vânzare pentru client.

Aceste date pot contribui serios la obținerea unor avantaje competitive și la majorarea veniturilor.

3. Pierderea clienților

Cine nu ar vrea să afle rețeta fidelizării clienților sau atragerii unora noi? O poți căuta, mai la îndemână este însă o soluție de BI. Poți obține informații valoroase despre comportamentul clienților și profilul lor. Va fi mult mai ușor să creezi profiluri detaliate ale clienților, cu interese, preferințe, istoricul achizițiilor și multe altele.
Înarmat cu aceste informații, poți anticipa nevoile clienților și dezvolta oferte personalizate, poți dezvolta o experiență memorabilă de utilizare și construi relații de colaborare pe termen lung.

4. Operațiunile complicate și consumatoare de timp

De la încasări la cash-flow reunite cu alți indicatori în tabele cu un anumit format de raportare folosit de echipele de vânzări, să urmărești operațiunile de zi cu zi poate fi o adevărată provocare. Uneori ai de-a face cu un haos al datelor.

Ca să îl deslușești poți integra o soluție de Business Intelligence în sistemul de operațiuni și aliniezi toate datele după același format, folosind o sursă comună. Astfel, simplifici și procesul de colaborare și partajare a unor documente comune.
Dacă lucrezi cu un hub central de colectare și afișare a datelor, toate departamentele sau oamenii implicați pot monitoriza eficient aceiași indicatori de performanță, rapoarte de încasări zilnice și multe alte date prețioase pentru operațiunile zilnice.
Datele sunt colectate electronic și livrate într-un format ușor de înțeles, astfel încât să fie accesibile tuturor celor vizați, indiferent de cunoștințele lor de natură tehnică. Este mult mai ușor să urmărești și conduci operațiunile zilnice.

5. Timp pierdut pentru compilarea datelor în loc de analiza lor

Multe organizații investesc timp și energie pentru a căuta și înțelege informații relevante din mai multe rapoarte și surse diferite de date. Investesc timp în conversia datelor, unificarea și prezentarea lor.
În acest proces apar și întrebări legate de corectitudinea procesării datelor, plus probleme legate de neactualizarea automată a informațiilor – mai ales când lucrezi cu foi de calcul stocate local, pe un calculator.
Printr-un sistem de Business Intelligence, toate datele necesare sunt colectate, integrate și disponibile într-un singur loc, pot fi accesate dintr-un singur panou și exportate ulterior în rapoarte, dacă e necesar. Economisești timp și energie și tot procesul este mult mai ușor.
Extragerea datelor din surse multiple și integrarea lor într-o sursă centralizată, ușor de utilizat, eficientizează întregul proces de raportare și permite luarea unor decizii având la bază date corecte și viabile.

6. Dependența de echipele tehnice pentru rapoarte personalizate

Multe instrumente tradiționale de colectare și analiză a datelor sunt atât de complicate încât doar cei cu abilități tehnice le pot manevra. Prin urmare, sunt șanse mari să fii nevoit să apelezi mereu la colegii de la IT pentru a afla un anumit tip de date sau pentru a crea rapoarte personalizate.

Este o problemă pe care o poți rezolva cu soluțiile de BI, care permit tuturor celor vizați accesul la date relevante și valoroase. Multe cercetări au arătat că organizațiile care democratizează utilizarea platformelor de analiza de date în rândul echipelor, făcându-le mai prietenoase și ușor de utilizat, se bucură de o profitabilitate mai bună.

7. Acces limitat la date

Dispozitivele mobile sunt omniprezente în viața de zi cu zi, vin cu opțiuni la care poate nici nu ne-am gândit și influențează tot mai mult modul în care se face business în prezent. De ce să nu folosim aceste facilități pentru a lua decizii mai bune, rapid?
Cu o soluție de BI poți accesa și utiliza date și rapoarte actualizate direct de pe telefonul mobil sau tabletă. Toți oamenii implicați în anumite procese din organizație, de la manageri, executivi și specialiști la echipele din teren pot accesa oricând, de oriunde, de fiecare dată când au nevoie, informații actualizate în timp real. Un astfel de sistem îți permite să distribui rapid date într-un grup și să iei decizii pentru optimizări, în timp util.

Tehnologia a atins cel mai înalt nivel de dezvoltare de până acum și evoluează constant. Pentru organizații și oameni ar fi o pierdere să nu profităm de beneficiile reale ale tehnologiei, mai ales când mediul de business este extrem de competitiv și cerințele clienților ne pun în încurcătură uneori.
Soluțiile de Business Intelligence pot ajuta o afacere să identifice noi oportunități de creștere – pentru prezent și viitor – și să fructifice puterea datelor pentru a evolua, chiar și în situații de incertitudine economică.

[otw-bmp id=”9″]