Faceți cunoștință cu Business Intelligence (pe scurt, BI)!

Scroll for more
Faceți cunoștință cu Business Intelligence (pe scurt, BI)!

Atunci când conduci o afacere, toate informațiile care sestrâng în decursul anilor pot deveni copleșitoare. Din fericire, există o soluție numită BI, ce te poate ajuta.
Si pentru cei curiosi, in cautare de a înțeleage un nou concept tehnologic, acest articol va fi unul foarte util. Vrei să înțelegi ce este Business Intelligence? Iată câteva informații valoroase:

Business Intelligence, prescurtat BI, este un termen care acoperă numeroase noțiuni. Utilizatorii Internetului s-au întrecut pe ei înșiși și le-au folosit pe toate, transformând munca experților într-una și mai complexă. Astfel au apărut termeni precum „aplicație”, „soluție”, „instrumente”, „tehnici”, „proces”, folosiți pentru a desemna concepte asemănătoare. Ca să facem puțină lumină în ceea ce privește soluțiile de BI,vom începe cu începutul.

Business Intelligence – noțiuni de bază

În cei mai simpli termeni, Business Intelligence este un proces de analiză a datelor strânse în anii de viață ai unei afaceri. Acest lucru este posibil printr-un set de instrumente (sau o aplicație , un software, o suită– toate acestea descriu acelasi concept), adăugat unui server care găzduiește baza de date. Explicat într-un mod cât mai simplu, un tool folosit în BI este asemănător cu tradiționalul Excel, dar îmbunătățit, elevat. Programatorii le spun „modele” (mai exact „modele de Excel”). Deci care este rezultatul final produs de un instrument de BI? Răspunsul este simplu: procesează datele și generează informații esențializate și utile sub forma unor analize, previziuni, rapoarte.

Pentru a-și atinge acest obiectiv, soluția de BI preia mai întâi datele din baza de date existenta și le transferă într-o bază de date diferită (numită de specialiști „cuburi”), unde acestea pot fi prelucrate. Odată ajunse în noua bază, datele dobândesc un format multidimensional, căruia îi pot fi aplicați algoritmi statistici. Datele în formatul original nu ar fi putut să fie procesate astfel încât asemenea acțiuni să aibă loc.

De ce sa folosesti Business Intelligence?

Până la urmă, rostul unei aplicații BI este acela de a-i ajuta pe oameni să ia cele mai bune decizii pentru afacerile lor. Acest lucru se întamplă plecând de la tipare identificate prin mijloacele descrise mai sus. De multe ori, acest set de instrumente poartă denumirea generală soluții BI, ce le descrie perfect utilitatea, aceea de a oferi soluții.

Un alt aspect care face BI să fie cu atât mai deosebit e disponibilitatea lui, nu numai pentru specialistul în IT, cât și pentru manageri. Asta pentru că, pe cât de complicate sunt instrumentele BI din punct de vedere al mecanismelor interne, pe atât de ușor sunt de folosit. Bineînțeles, au o interfață user friendly, care este cât se poate de colorată și interactivă.

Este important de știut si că instrumentele folosite în BI oferă rezultate, fiecare în stilul ei. Despre asta vom oferi detalii într-un alt articol, cât mai curând.

Soluțiile BI, fiind atât de importante și complexe, au în jurul lor o disciplină de sine stătătoare care se numește tot Business Intelligence.

Ți-a plăcut articolul? De ce nu îl arăți și prietenilor tăi? Distribuie pe canalele de social media!