52 de ani de la prima conexiune la internet

– aniversarea Internetului și cum a influențat atât IT-ul românesc, cât și întreaga lume

Scroll for more

Ziua de 29 octombrie este dedicată aniversării Internetului, considerat una dintre cele mai mari invenții ale umanității, consemnată în anul 1969. În acest context, compania românească EXE Software a conturat o serie de repere, prin care a recapitulat modul în care Internetul a influențat parcursul întregii lumi, dar și al companiei în cauză, în cele două decenii de existență a businessului.

La început, Internetul s-a insinuat relativ timid în viața noastră, fiind privit cu o oarecare curiozitate, drept o găselniță a minții umane, un efect al progresului extraordinar înregistrat în domeniul IT.  Pentru companii a făcut posibilă furnizarea de servicii software chiar și dincolo de granițe, a simplificat procedurile, a redus costurile de implementare de soluții software și suport tehnic, a făcut loc pentru oportunități de business, generate de nevoia de adaptare, de rescriere completă de la zero a unor sisteme informatice, care să beneficieze de noile posibilități de interconectare aduse de Internet și, în ultimii ani, de Cloud.

În 2001, anul înființării EXE Software, business-ul pornea cu multe necunoscute în față, compensate, însă, de entuziasm și hotărâre în parcurgerea drumului stabilit. Doi ani mai târziu, compania avea primele două produse de tip ERP, Delta System și Smart Effiecient și, alți doi ani după, apărea primul contract de servicii de dezvoltare și suport tehnic în afara României, iar din 2005 se contura extinderea business-ului în afara țării.

În 2010, EXE Software lansa esFields, primul SFA funcțional pe smart device-uri iOS, iar anul 2015 făcea din companie furnizor de servicii software worldwide, completând lista de clienți din Europa și America de Nord cu cei din America de Sud, Asia și Africa. În cele din urmă, mai aproape de zilele noastre, în 2020, EXE Software trecea la lucrul full remote, depășind numărul de 100 de angajați și atingând o cifră de afaceri de 4,5 milioane de euro.

„Cred că Internetul are puterea de a face să fie nesemnificativă distanța fizică între oameni. Unește forțe și grupuri cu aceleași interese, concentrează energie și potențial uman, indiferent unde s-ar afla el, dincolo de naționalitate, limba vorbită, convingeri politice și religioase sau poziție socială.

Internetul a democratizat informația și, mai mult decât atât, forțează guvernele să-și revizuiască atitudinea și modul în care își exersează puterea. A descătușat și a făcut publică, încă o dată, capacitatea imensa de inovare a minții umane. Practic, Internetul este generator, suport principal și motor al revoluției digitale, încă un pas înainte în istoria civilizației umane.

Globalizarea la care asistăm, de ani buni, a avut drept suport Internetul. EXE Software este unul din beneficiarii globalizării, iar accesul liber pe piețele externe a accelerat creșterea an de an business-ului și, implicit, a cifrei de afaceri”, punctează CEO-ul EXE Software, Sorin Cosmescu.