Cum arată profilul tinerilor care vor un job în IT?
Cum arată profilul tânărului student/absolvent, care își dorește să dezvolte o carieră în IT?
Tinerii care își doresc să dezvolte o carieră în IT sunt flexibili, deschiși la modalități noi de colaborare, disponibili de a face repede schimbări, de a căuta schimbarea. Sunt dispuși să primească feedback pentru a se dezvolta, sunt creativi și implicați.
Ce diferențe ați observat între cum s-au prezentat posibilii candidați la un post în IT, comparativ cu acum cinci ani, să zicem? Dar 10?
Participarea la târgul IT&C, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, de la Universitatea Politehnică București, ne-a confirmat faptul că în România există o tânără generație promițătoare, care merită susținută prin implicare și încurajare. Am întâlnit mulți membri ai generației Z, care au avut contact de la vârste fragede cu tehnologia și care au competențe digitale foarte bine dezvoltate și o înclinație nativă către partea de programare.
Totodată, observăm o schimbare a așteptărilor, cei care intră, acum, în câmpul muncii își doresc o flexibilitate mai mare, mai multe tipuri de experiențe. Sunt mai puțin dispuși să petreacă o perioadă mai lungă de timp la același loc de muncă. Observăm nevoia de a schimba job-urile frecvent, în primii ani de carieră, pentru că doresc să experimenteze, să acumuleze experiență în domenii diverse. Aici intervine rolul nostru, de a le gestiona așteptările, ajutându-i să găsească ceea ce caută în cel mai potrivit context, în cadrul companiei.
Care sunt trăsăturile care pot face un posibil angajat dezirabil pentru companii?
Cele mai căutate aptitudini sunt flexibilitatea, adaptabilitatea, deschiderea la inovație și dorința de a asimila competențe. În domeniul IT, aptitudini la fel de importante rămân cunoștințele și experiența de lucru în limbajele și tehnicile de programare, capacitatea de învățare continuă și cunoașterea unei limbi de circulație internațională.
Care este durata medie petrecută de un angajat în EXE Software? Care este cel mai longeviv caz în acest sens și cum arată povestea lui, pe scurt, cum a ajuns în companie și, eventual, care au fost pașii evoluției? Succint.
Media petrecută de un angajat în cadrul companiei este de cinci ani, angajatul cu cea mai mare vechime având 16 ani în cadrul EXE Software. A venit în firmă ca programator junior, dar background-ul solid, dublat de o dorință permanantă de învățare și perfecționare, puterea de adaptare la noile tehnologii și metodologii de lucru, rigurozitatea în abordarea fiecărui proiect, spiritul de echipă, loialitatea față de companie și aplecarea spre nevoile clienților au făcut din el unul dintre cei mai importanți oameni din companie și un exemplu pentru noi toți.
Cum se poate remarca o companie, în ochii posibililor angajați, într-un mediu competitiv actual?
Ne ghidăm după valori și standarde care, împreună, construiesc o atmosferă pozitivă. Punem accentul pe colaborare, construim comunități interne bazate pe interese comune. Încurajăm inovația și încercăm să le oferim colegilor noștri oportunități de învățare și dezvoltare personală continuă. Ne dorim să creăm un mediu de lucru plăcut, în care fiecare să se simtă apreciat.
Ce lucruri bune putem numi, în contextul actual, neprietenos cu planurile de viitor și pesimist în ceea ce privește economia globală?
Remarcabile au fost ușurința și viteza cu care toți colegii noștri s-au adaptat la noile condiții de lucru, practic în două-trei zile, toată compania a trecut în regim de lucru de acasă, fără să existe niciun fel de impediment în desfășurarea fără întrerupere a activităților curente. Într-un fel, globalizarea a contribuit la această reușită, lucrul în echipe lărgite cu oameni din țări diferite, chiar de pe mai multe continente, fiind deja ceva obișnuit în EXE Software. În plus, tot datorită globalizării, compania a avut deja pregătită infrastructura necesară, care să suporte lucrul online, iar sistemele de comunicații au funcționat ireproșabil, de la data schimbării modului de lucru și până în prezent.
În ceea ce privește economia globală, va fi o perioadă grea, mulți oameni și multe buisness-uri vor avea de suferit, dar avem convingerea că situația se va redresa, în câteva luni și cu toții vom ieși întăriți din această încercare.
Cum vă așteptați să se dezvolte diverse instrumente digitale acum, în momentul în care vedem ca ne bazăm tot mai mult pe interacțiuni online?
Viitorul funcției de resurse umane se află în transformare digitală, pornind de la programe de învățare online, platforme sau aplicații dezvoltate pentru automatizarea proceselor, până la schimbarea abordării procesului de recrutare.
Implementarea digitalizării implică o schimbare a procesului de recrutare, de la a identifica cele mai potrivite canale de recrutare, a aborda activ candidații și până la a oferi o experiență de recrutare personalizată. În plus, în această perioadă, interviurile de angajare s-au mutat în spațiul online. Interviurile video au avantajul de a scurta procesele de recrutare, oferă mai multă flexibilitate, iar pe termen lung, este posibil să atragem mai ușor și mai rapid talentele în companie.
Dacă ați recomanda, pentru perioada asta de izolare, câteva lucruri pe care tinerii să le învețe, în domeniul în care activați, care ar fi acelea?
În această perioadă, pot accesa numeroase platforme online, unde pot găsi cursuri, iar la final pot pune în practică ceea ce învață, în cadrul unor proiecte de test, personale. Pentru un rol de Junior Web Developer, este nevoie de acumularea de cunoștințe pe partea de POO (programare orientată pe obiecte) și câteva cunoștințe elementare de HTML, CSS, JavaScript, C# și baze de date, SQL Server.
O altă metodă bună de învățare pentru această perioadă sunt și proiectele de freelance. Astfel, vor avea ocazia să se obișnuiască cu situații reale de lucru și cerințe.
De asemenea, proiectele open source oferă avantajul de a lucra în echipă și de a îmbunătați cunoștințele, datorită interacțiunii cu ceilalți membri sau participanți.