IT-ul în România: aceste 5 tehnologii asigură viitorul industriei

Scroll for more

În urmă cu aproape trei ani scriam despre cum compania locală EXE Software livrează soluții software pe cinci continente în țări ca Vietnam, America, Germania, Marea Britanie, Mexic Singapore și chiar Tanzania. Compania dezvoltă programe Enterprise Software (Enterprise Application Software – EAS) și vede la prima mână care sunt expectativele pentru viitor.
Am vrut să aflu de la companie care sunt tehnologiile la care să fii atent și, eventual, să cercetezi dacă domeniul IT, al programării și nu numai, e pentru tine.
Așa am aflat că, poate evident, 5G e pe listă. Va asigura internetul de mare viteză, și latență scăzută, pentru următorul deceniu – în numeroase scenarii, de la transporturi și case inteligente până la dezvoltarea unor soluții noi de entertainment, colaborare și comunicare.
Pe listă își face loc și inteligența artificială (prin algoritmi de machine learning sau deep learning și cu rol esențial în automatizare). Componenta de cloud, de asemenea, va marca industria IT, mai ales că vom vorbi tot mai des de platforme de colaborare și socializare. Apoi, alături de toate acestea, va crește și componenta de securitate cibernetică, dar și sistemele de analiză a datelor (tocmai pentru că vorbim de tot mai multe date).
EXE Software susține că viteza de comunicare, automatizarea proceselor, disponibilitatea și scalabilitatea infrastructurii IT deschid posibilități nebănuite pentru toate industriile și vor avea impact în viața noastră, a tuturor.
Anul precedent a arătat că digitalizarea este o direcție obligatorie pentru mai toate afacerile care își doresc să rămână în piață și în următorii ani. „Dar, atenție, acest lucru nu înseamnă numai achiziția și implemntarea de aplicații software, ci și o revizuire în profunzime a modelului de business, care să țină cont și de avantajele enorme, pe care tehnologia IT&C la aduce”, susțin reprezentanții companiei.
În ceea ce privește limbajele de programare, situația se va schimba în raport cu nevoia. Astfel, popularitata fiecărui limbaj în rândul programatorilor va crește sau va scădea în funcție de cât de repede vor fi ele adaptate și ce facilități de programare vor oferi pentru mediul de operare în cloud și pentru sistemele care includ inteligența artificială.
Printre cele mai populare limbaje de programare din prezent se regăsesc JavaScript, C#, Java, HTML / CSS, SQL, Python, PHP și chiar C/C++. Majoritatea au fost lansate în anii ’90, începutul anilor 2000, unele chiar mult mai devreme. Excepție face Python, singurul care și-a facut loc printre granzi, în ultimii ani. „Dacă ne uităm la acestea, care definesc industria acum, ele au fost perfecționate de-a lungul timpului și ne așteptăm să se întâmple acest lucru în continuare, așa că nu vor fi schimbări majore în următorii ani”, adaugă reprezentanții EXE Software.