Sfaturi pentru cei aflați la început de drum în IT

Ce se caută și ce e bine de știut cand cauți un loc de muncă

Scroll for more

O carieră solidă se construiește în timp și e important să nu fie săriți pași esențiali, care mai târziu ar putea afecta parcursul. Pe lângă ceea ce se învață în facultate, e important să se încerce căpătarea experienței prin proiecte personale – astfel, oamenii au ocazia să experimenteze mai mult, să lucreze cu mai multe tehnologii, „să se lovească” de probleme cu care se vor confrunta, ulterior, în mod constant.

„Încă din timpul facultății, studenții pot căuta programe de internship sau roluri de JuniorDevelopers în cadrul companiilor. În felul acesta, se vor familiariza cu ceea ce înseamnă mediul de lucru într-o companie, cu noile tehnologii și cu modul de lucru în cadrul unei aplicații. Astfel, învață lucruri practice și au ocazia să-și testeze abilitățile. Ajută faptul că, în acest proces, de multe ori au un mentor, care îi îndrumă și îi ajută să crească”, povesteșteKarina Tătui, HR Manager al companiei EXE Software.

Pe lângă „tatonarea terenului” încă din timpul facultății, e util ca un tânăr om pasionat de IT să experimenteze mai multe limbaje de programare, ca apoi să-l găsească pe acela preferat și să se specializeze pe  o anumită tehnologie. În paralel, perfecționrea limbii engleze este, de asemenea, foarte importantă, căci multe dintre limbajele de programare sunt scrise și proiectate pentru a fi folosite astfel. De altfel, de cele mai multe ori, documentația și conversația cu ceilalți developeri sau clienți se vor desfășura tot în engleză.

Cum ar trebui să fie tinerii din domeniul IT, în viziunea companiilor

Flexibili, deschiși la modalități noi de comunicare și cu o capacitate de învățare continuă, pentru că mediul IT este unul dinamic, tehnologiile se schimbă și evoluează de la o zi la alta. Este important să experimenteze cât mai mult și să se implice în cât mai multe proiecte, înainte să se specializeze pe o anumită tehnologie. Creativitatea, implicarea și perseverența sunt calități la fel de importante.

Ce limbaje de programare se caută

„Chiar facă, în funcție de job, limbajele de programare sunt diferite și folosesc coduri diferite, acestea se bazează pe aceleași concepte fundamentale. Spre exemplu, în cadrul EXE, pentru un rol de Web Developer – .NET, care este un rol de full stack developer, unde este nevoie de cunoștințe atât de front end, cât și de back end, sunt importante cunoștințele pe partea de POO, la care se adaugă cunoștințe elementare de HTML, CSS, Java Script, C# și baze de date, SQL Server.

Reconversia profesională, des întâlnită în IT

„În domeniul acesta este o cerere uriașă de programatori, fiind un deficit mare de oameni în piața muncii. În momentul de față, nevoia de specialiști noi pe an, care să intre în piața IT, este mai mare față de numărul absolvenților de universități tehnice și facultăți de informatică. Astfel, considerăm că reconversiile profesionale sunt binevenite. Mai importante decât absolvirea unei facultăți în domeniu sunt cunoștințele dobândite, abilitățile tehnice și dorința de învățare. Spre exemplu, avem printre noi colegi care au trecut cu succes de la domeniul economic la IT”, conchide Karina Tătui.